Achtergrond

Achtergrond

Ik ben Sepp van de Pauvort. Getrouwd en trotse vader van 3 kinderen. Op een dag kreeg ik te horen dat mijn werkgever ernstig ziek was. Hij overleed niet veel later. Daarom kreeg ik op 1 januari 2000 de kans om zelfstandig te worden in de elektronica retail. Dit heb ik met veel plezier gedaan tot en met 2017. In die periode veel hoogte en diepte punten meegemaakt. Ik ben mezelf in die jaren meer dan eens tegengekomen.

Na een aantal jaren heb ik Peter Koster van AMOO & Partners leren kennen. Als mentor heeft hij me oprecht kennis met mezelf laten maken, “waarom doe je de dingen niet die je wel zou moeten doen, en waarom doe je de dingen wel die je niet zou moeten doen.”

Hierdoor kon ik vanuit mijn kracht en vertrouwen kon gaan bouwen aan een succesvol team en een succesvolle organisatie.

Na jaren werd duidelijk dan ik mijn ei onvoldoende kwijt kon in de winkels en werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik wilde me meer gaan focussen op al het geen ik de afgelopen jaren heb geleerd. Daarom besloot ik de winkels te verkopen. In eerste instantie ben ik als partner bij AMOO & Partners ingestapt en ben ik begonnen met diverse opleidingen en trainingen. Vrij snel daarna hoorde ik van Peter dat hij had besloten te gaan emigreren.

Dit heeft er toe geleid dat ik per maart van 2018 AMOO & Partners heb overgenomen.

Semco

Ik maak me sterk voor de menselijke kant. In lean termen ‘respect’ genoemd, dat mede gaat over wederzijds vertrouwen opbouwen en het stimuleren van persoonlijke groei. Wanneer je de Semco Style kent, dan zie dat er veel overlap is in principes. Ook daar gaat het om vertrouwen, evenals het ‘creëren van een cultuur van voortdurende verbetering’. En er zijn meer overeenkomsten.

 

Semco Style kreeg begin 2013 aandacht door het VPRO Tegenlicht programma “De kapitale kracht van geluk”. Daarin vertelde de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler over zijn vernieuwende aanpak om werknemers de ruimte en vertrouwen te geven, dus zonder de klassieke bemoeienis van bazen. Het effect: een bloeiende onderneming met gelukkige werknemers. Dat willen we toch allemaal? En hoe gaat dat samen met het lean gedachtegoed?

 

Wat is Semco Style?

Zijn manier van “eenvoudige organisatie vanuit democratische principes, een cultuur gebaseerd op vertrouwen en verantwoordelijkheid en vernieuwende governance” maken dat het Braziliaanse bedrijf geweldige resultaten weet te behalen met bijzonder gelukkige medewerkers. Het bedrijf groeide in 10 jaar tijd van enkele honderden naar 3.000 medewerkers met een verloop van minder dan 1%.

Deze combinatie van geluk en bloei maakt het interessant. Vooral in deze tijd waarin we als mensheid steeds meer op zoek zijn naar een manier om te presteren én goed te doen. Dus geen trade-off waarbij het een ten koste gaat van het ander.

De 5 Semco Style principes

De ervaringen vanuit het bedrijf Semco en Ricardo Semler zijn door het Semco Style Institute (gevestigd in Nederland) vertaald naar een methodiek gebaseerd op een vijftal principes. Dit zijn: vertrouwen, alternatieve controle, zelfmanagement, extreme stakeholder alignment en creatieve innovatie. Dit zijn slechts steekwoorden, dus laten we kijken hoe ze het zelf omschrijven wat ze hier mee bedoelen (bron: How to go Semco Style).

Vrijblijvend gesprek aanvragen